PLM Rauno Viitasaaren kirjoitus 26.11.2015

                                JHL:N EDUSTAJISTON SYYSKOKOUS 11. -  12.11.2015

Allekirjoittaneen viimeinen Jhl:n edustajiston kokous oli Vantaalla yllä mainittuna päivämääränä. Nykyinen edustajisto jatkaa vielä vuoden 2016 loppuun ja uudet vaalit ovat keväällä 2017. Lähes samaan aikaan on myöskin kuntavaalit. Uuden edustajiston ensimmäinen kokous on 5.- 7.6 2017.

Nyt edustajistoa puhutti jälleen kerran liiton talous. Liiton talouden pitkänajan keskeinen tavoite on, että jäsenmaksut riittävät varsinaisen toiminnan rahoittamiseen. Keväällä 2006 on hallinnossa linjattu, että sijoitustoiminnan realisesta pitkän ajan vuotuisesta nettotuotosta, joka on noin 4 miljoonaa euroa, voidaan talousarviossa neljännes käyttää varsinaisen toiminnan rahoittamiseen. Talousarviossa lähdetään siitä, että liiton varsinainen jäsenmaksu on sama kuin vuonna 2015, eli 1,05 prosenttia bruttopalkasta ja jäsenmaksukertymästä palautetaan 20 prosenttia jäsenyhdistyksille. Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassan vuoden 2015 jäsenmaksuperuste on 0,33 prosenttia. Kokonaisjäsenmaksu on siis 1,38 prosenttia.

TALOUDELLISET TAVOITEET

  • Jäsenmaksuperuste säilytetään 1,05 prosentissa
  • Täyttä jäsenmaksua maksavien jäsenten määrän arvioidaan laskevan 3 %
  • Jäsenten ansiokehitys on + 0,5 %
  • Jäsenyhdistysten osuus jäsenmaksutuotosta on 20 %

Vuoden 2015 talousarviossa arvioitiin jäsenmaksutulojen olevan 40,542 milj. euroa. Syyskuun arvion perusteella näyttäisi siltä, että jäsenmaksutulo kokonaisuudessaan vuonna 2015 olisi noin 0,7 milj. euroa arvioitua vähemmän, eli 39,8 milj. euroa. Jäsenmaksuarvio sisältää 3 euron korotukset eläkeläisjäsenten sekä minimijäsenmaksua maksavien jäsenmaksuihin. Nykyinen 5 euron jäsenmaksu on ollut muuttumaton 10 vuotta, vaikka samanaikaisesti palveluista syntyvät kulut ovat kasvaneet. Elokuussa 2015 eläkeläisjäseniä oli 12.167 ja minimijäsenmaksua maksavia 305, joten korotuksen kokonaisvaikutus vuodelle 2016 on 448.992 euroa.

UUSI KESKUSJÄRJESTÖ

Uusi keskusjärjestö on ollut kuluvan vuoden aikana liittojen yhteinen hanke kiristyvässä edunvalvonnan Suomessa. Muutamia keskeisiä johtopäätöksiä uudesta keskusjärjestöstä.

  • Uudelle keskusjärjestölle on tilausta: Työelämän muuttuessa voimakkaasti tarvitaan aloitteellista ja asiantuntevaa yhteiskunnallista vaikuttamista.
  • Uudelle keskusjärjestölle työn muuttuviin muotoihin keskittyminen, niiden ymmärtäminen ja niihin vaikuttaminen on keskeisin menestystekijä.
  • Resurssien keskittämisellä voidaan parantaa kansallisen ja kansainvälisen edunvalvonnan tehokkuutta ja vaikuttavuutta.
  • Hyvän ja tuottavan työyhteisön rakentamisessa sekä järjestäytymistyössä avainasemassa ovat osaavat luottamusmiehet ja vahva työpaikkatason edunvalvonta.
  • Ammatillisen järjestäytymisen kannalta ratkaisevaa on madaltaa jäseneksi liittymisen kynnystä, lisätä mahdollisuuksia projektimaiseen toimintaan ja uudistaa ay-liikkeen toimintatapoja.

PÄÄLUOTTAMUSMIEHEN VAIHTUMINEN

Tämä jää nyt sitten allekirjoittaneen viimeiseksi kirjoitukseksi pääluottamusmiehen ominaisuudessa. Uusi pääluottamusmieshän valittiin lokakuussa ja Reijo on jo toista kuukautta ollut ensin tutustumassa ja sitten vakituisesti hoitamassa tehtävää. Itse olen tällä hetkellä vielä vuosilomalla ja eläkkeelle siirryn 1.12.2015 alkaen. Yhdeksän vuotta näin jälkikäteen kului nopeasti. Vuodet olivat antoisia ja opettavaisia. Nyt alkaa uusi aika. Uudet varmasti myöskin erittäin haastavat ajat ovat uutta pääluottamusmiestä ja yhdistystä vastassa. Työmarkkinoilla on edessä tiiviit neuvottelut yhteiskuntasopimuksen aikaan saamiseksi. Sote-ratkaisu saatiin maaliin, mutta paljon on vielä yksityiskohtia auki. Toivotankin pääluottamusmiehelle ja yhdistyksen toimijoille viisautta ja voimia tuleviin haasteisiin. Koko jäsenistölle hyvää joulun odotusta ja jaksamista tässä muuttuvassa yhteiskunnassa.

 

Seinäjoki 26.11.2015

 

Rauno Viitasaari

pääluottamusmies evp